TRE DAGARS LÄGER I NORRLAND MED JEPPE STRIDH!

 
Tänk så korkad jag är. Jag har haft hund sedan jag var tonåring, är utbildad instruktör både i lydnad och agility. Jag har gått på massor med kurser och föreläsningar om och med hundar – och ändå inte förstått ett dugg…

På lägret med Jeppe fick jag min livs andra AHA-upplevelse. Den första fick jag på en Qi-Gong träning, men det är en helt annan historia.

Jag hade innan lägret träffat Jeppe en gång. Jag hade (min dumma jävel) skaffat mig en hanhund (Fritte) till min son, då 14 år gammal. Jag hade då redan två tikar. Vad hände med Fritte? Givetvis tog han över hela världen. Han hade ju ingen riktig ledare. Det höll på att sluta i riktig katastrof. Fritte skulle döda alla som kom i hans väg, hanar, tikar och små 10-veckors valpar. Jag fick tips om Jeppes hundägarskola och ringde och bad Jeppe hjälpa mig. Jag åkte till Jeppe med Fritte och fick hjälp och idag 6 år senare är Frittemannen den lugnaste, tryggaste och goaste hunden som finns. Jag brukar säga att Jeppe räddade livet på Fritte för hade jag inte fått Jeppes hjälp hade jag varit tvungen att avliva lille Fritte.

Jag brukar sitta bänkad framför TV:n varje måndag klockan 20 och titta på Ceasar Millan i ”Mannen som pratar med hundar”.

Det gör inte Jeppe – pratar med hundar. Det sa han gång på gång ”jag kan inte prata med hundar”. Men han kan läsa hundar som ingen annan kan. Jag kan kaxigt påstå att han är den bästa i Sverige på att läsa en hund. Men han har ju några års erfarenhet också. Jag lärde mig mycket under dom här tre dagarna. Saker som egentligen är självklara men man tänker inte på det sättet. Jag kan bara säga en sak – Jeppe du är oslagbar.

Det är underbart att se en karl gullegulla med en hund som Jeppe gör. Hade alla män kunnat vara lika larviga med sina hundar hade alla Sveriges hundar varit både lyckliga och lydiga.
När hunden gör fel korrigerar Jeppe hårt och bestämt (5%) för att sekunden efter ge den all sin kärlek (95%).

Detta tjatade Jeppe mycket om – 5% korrigering och 95 % ”jag älskar dig lille vovven”.
Det är just dom 95% som jag missat totalt i alla år och 95% är ju faktiskt väldigt mycket. Det är dom 95% man ska jobba mer med. Det skall komma beröm mycket fortare och mycket mer än vad jag tidigare gjort.
Inget svårt egentligen. Det gäller bara att tänka och vara lite snabbare med berömmet.

När jag är ute och går med mina två yngsta tikar Cajsa och Lotta är det hopplöst. Cajsa drar oavbrutet och springer i zick-zack framför mig. Jag har provat allt. Halsband, halvstryp, helstryp, sele, speciell ”antidrag-sele”. Jag har ryckt och ryckt och slitit i kopplet till den stackars hunden, jag har provat att ge godis, jag har provat med klicker osv, men inte fått ordning på det. 

På lägret frågade jag om Jeppe kunde hjälpa mig. ”Visst, inga problem, ta fram råttorna”. Bara för att jäklas lite satte jag på hundarna deras nylonhalsband, Cajsa ett rött och Lotta ett rosa.  ”Varför har du sådana halsband? undrade Jeppe.  Bara för att retas svarade jag att dom är så söta i dom.  ”Jaha” sa Jeppe. Sedan tog han hundarna och gick en meter, givetvis med Cajsa dragandes längst fram i snöret. Jeppe korrigerade snabbt som attan med ett ryck i kopplet. En hundradels sekund efter berömde han, hoppade sitt berömda hoppsasteg och talade om för Cajsa att hon var den duktigaste och finaste hunden i världen. Nytt dragande. Ny korrigering. Nytt hoppsasteg med gullegull i rösten.
En gång - till samma sak.
Men sedan hände miraklet. Cajsa slutade att dra.
”Så, nu får du försöka” sa Jeppe. Jag tog över kopplen och gick. Cajsa drog inte.

Jag trodde inte det var sant. Jag frågade Jeppe hur jag skulle kunna få ögonkontakt med henne, det har jag aldrig haft på våra promenader. ”Sakta ner farten långsamt” sa Jeppe. Fnys tänkte jag men saktade ner farten och när jag nästan stod still stannade Cajsa och titta på mig med sina fina bruna ögon. Jösses – Jeppe klarade på mindre än två minuter av ett problem jag dagligen kämpat med i 5 år!!!!

Två schnauzrar kom för nära varandra och började slåss. Jeppe sprang direkt dit och avbröt. Sedan tog han bägge hundarna in på mitten av plan, korrigerade när dom krånglade och berömde snabbt som satan när dom gjorde rätt och efter en minut stod bägge hundarna mitt emot varandra, den ena utan koppel. Dom tittade inte på varandra men accepterade varandra. Vad hade hänt om inte Jeppe varit där? Ägarna hade avbrutit slagsmålet och gått åt vars ett håll med sina hundar. Sedan hade nästa möte blivit lika spänt mellan hundarna.

För första gången i hela mitt liv har jag varit och tränat hundar utan att ha fickorna fulla med godis. Belöningen har i stället varit mig själv. Jag har, precis som Jeppe tjatade om så man nästan fick sår i öronen, gett 95% kärlek till hundarna och talat om hur fina och goa dom är. Jag märker redan nu, efter att ha hållt på med detta hemma i två dagar, att det ger resultat. Hundarna lyssnar på mig bättre, lyder mig fortare och är mer uppmärksamma.

EN HÄRSKARE LYDER MAN MEN EN LEDARE FÖLJER MAN.

Jeppe är ingen härskare. Han är en ledare. Och det är just det han lär ut – att vara en bra ledare till sin hund. Det finns inga strykrädda hundar hos Jeppe. Det är lyckliga och trygga hundar. Jag blir så ledsen över att Jeppe fick så mycket skit efter TV-programmet Hundkoll 2006. Det är så orättvist. Jeppe är inte den hårda, känslokalla hundtränaren som media ville försöka ge sken av. Jeppe är en bestämd men oerhört mjuk person som verkligen kan hundar. Sedan spelar det ingen roll om det är en tuff jakthund eller en liten ängslig kelhund. Han anpassar träningen efter just den individen och resultatet blir en glad, tänkande, lydig, lycklig och uppmärksam hund.

Tack Jeppe. Du har fått mig att förstå så mycket jag aldrig tänkt på tidigare.
Motivation och kärlek är vad hunden skall ha!

Orsa den 17 juli 2007    Lisa Möllerstedt

 

*************************************************************************************************************

Mina anteckningar under teori- och träningspassen:

Trafikljuset. Rött-gult-grönt. När man kör bil betyder rött ljus stopp, grönt ljus betyder klart. Gult ljus är för oss människor jobbigt, ska man köra eller ska man stanna? Man blir osäker helt enkelt. Tänker man på trafikljuset är det ta mig fanken lättare att träna hunden.
Gult ljus ska man aldrig behöva utsätta hunden för, det gör ingen hund bra. Det skall vara rött eller grönt.
Rött betyder: STOPP. NEJ. FY. KORRIGERA. Det betyder obehag för hunden.
Grönt betyder: BRA. DUKTIG. FIN VOVVE.  Det betyder ”fan så kul” för hunden.
Ju längre rött och grönt kommer ifrån varandra ju bättre är det.

Korrigera 5% och ge all din kärlek till hunden 95%.
Bra är bra 95%.              
Dåligt är dåligt 5%.

Det finns två hundar i varje hund. Den mentala och den fysiska. Träna med hundens hjärna, för dit hjärnan går följer skinnet med.

Det bästa kompetensintaget är att titta på andra ekipage.

Tre saker styr hunden: Jaktinstinkten, könsdriften och aggressionen. Man kan inte ta bort dom drifterna. Retningarna får man styra.

Man har hunden alla dygnets timmar året om och då måste man ha lydnad på hunden.  Man  måste sätta en ram för hunden där man har sådan koll att man kan styra kontrollen.

Inkallning, speciellt med en retning, är ett kvitto på att hunden ser dig som en ledare – detta gäller vuxna hundar, en valp kommer för att den är i beroendeåldern.

Man får aldrig en färdig hund. Man släpper ofta efter för en äldre hund för att man vet att den kan. Det är inte bra. Håll alltid igång – lydnad är en färskvara.

Utveckla, läs hunden och träna den alltid. Se till att hunden tänker innan man är färdig.

Ett barn kan aldrig bli en ledare. Ett barn kan aldrig reda ut problem.

Korrigera vid rätt tillfälle. Berömmet skall komma direkt och det skall vara mycket.

Prata lågt till hunden när den är nära – skrika kan man behöva på avstånd.

En högaktiv hund tränar man lågaktivt – och tvärtom.

Väck hunden genom att överraska! Var glad och positiv men jävlas inte.

Ett klickande ljud verkar lugnande på hunden.

Öronen är fällda 45 grader när den är uppmärksam.

Korrigera = Obehag
Beröm = Fan så kul

Kontakten mellan förare och hund är det viktigaste av allt. Tanka med positivitet. Se till att du  har kontrollen hela tiden. Öka kraven – ge mycket beröm – se till att lyckas till 100%!!
Etablera förhållandet. Tagga med mycket motivation och var gladare.